10 tendințe pentru dezvoltarea orașelor inteligente în România

de | oct. 30, 2023 | Editorial, News

Ioan I. Gâf-Deac

Expert Smart City | gafdeac@smartcityhub.ro

Dezvoltarea orașelor inteligente reprezintă o provocare și o oportunitate importantă pentru România. Aceste orașe sunt construite pe tehnologie și inovație, având scopul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, de a eficientiza utilizarea resurselor și de a crea medii urbane sustenabile. În acest context, am identificat 10 tendințe esențiale care vor contribui la transformarea orașelor românești în centre inteligente și progresive. De la mobilitatea urbană integrată la implementarea tehnologiilor IoT și AI în serviciile publice, aceste tendințe reflectă parcursul către un viitor mai bun, în care orașele devin mai conectate, mai ecologice și mai orientate către cetățeni.

1. Mobilitate urbană integrată

Orașele inteligente din România vor promova o abordare holistică a mobilității urbane, integrând diverse modalități de transport, inclusiv vehiculele electrice. Vor dezvolta rețele de transport public eficiente, care vor conecta diferite zone ale orașului și vor facilita transferul facil între mijloacele de transport, cum ar fi trenurile, tramvaiele, autobuzele și bicicletele. Această abordare va reduce congestionarea traficului, va scădea poluarea și va îmbunătăți accesibilitatea orașului pentru toți locuitorii săi. De asemenea, vor promova infrastructura pentru vehiculele electrice și serviciile de car-sharing pentru a stimula adoptarea transportului sustenabil.

2. Generalizarea utilizării de platforme de guvernare locală digitală

Orașele inteligente din România vor implementa aproape toate platforme digitale avansate pentru administrarea serviciilor publice. Aceste platforme vor permite cetățenilor să interacționeze mai ușor cu autoritățile, să acceseze servicii și informații în mod eficient și să participe la procesele de luare a deciziilor. Astfel, se va promova transparența și implicarea civică în guvernare, respectiv începutul transformării digitale a serviciilor publice.

3. Educație digitală

Orașele vor investi în programe de educație digitală pentru a pregăti cetățenii de toate vârstele pentru economia digitală. Aceste programe vor include cursuri de programare, instruire în competențe digitale și facilitarea accesului la tehnologii educaționale avansate. Există un obiectiv dual. Primul este acela de a crește capacitatea comunității locale de a interacționa digital cu administrația locală, iar al doilea este acela că forța de muncă disponibilă va fi mai bine pregătită pentru a face față schimbărilor tehnologice.

4. Gestionarea inteligentă a resurselor

Orașele inteligente vor implementa toate sisteme avansate de gestionare a resurselor.  Prin utilizarea senzorilor IoT și a analizei datelor, aceste orașe vor monitoriza consumuri, vor detecta pierderi și vor gestiona distribuția resurselor în mod eficient. Acest fenomen va contribui la conservarea resurselor (apă, energie etc) și la reducerea costurilor de operare.

5. Implementarea în cvasi-totalitatea serviciilor publice a tehnologiilor IoT și AI

Comunitățile locale cu adevărat creativ-inteligente (smart) vor adopta pe scară largă tehnologiile Internet of Things (IoT) și inteligența artificială (AI) pentru a îmbunătăți furnizarea serviciilor publice. Această tendință va acoperi o gamă largă de servicii, de la gestionarea traficului și a iluminatului public la monitorizarea calității aerului și gestionarea deșeurilor. Prin utilizarea senzorilor IoT și a analizei avansate a datelor oferite de AI, orașele vor putea lua decizii mai bine informate, vor îmbunătăți eficiența și vor oferi servicii mai rapide și mai adaptate la nevoile cetățenilor.

6. Supraveghere și securitate

Deși România este una din țările cu un veritabil confort din perspectiva securității și siguranței oamenilor, orașele, mai ales cele medii și mari, vor investi în sisteme de supraveghere inteligentă, bazate pe tehnologii AI pentru a îmbunătăți siguranța cetățenilor. Vremurile din ce în ce mai complicate precum și deschiderea largă, globală, pentru imigranți generează această nevoie. Sistemele de securitate vor utiliza camere video avansate și analiză de date pentru a detecta incidente și a alerta rapid forțele de ordine. În plus, vor contribui la reducerea criminalității și la creșterea stării de bine în comunitate.

7. Transport public eficient

Orașele sunt obligate și vor dezvolta sisteme de transport public inteligente, care includ vehicule electrice și hibrid, dar și aplicații mobile pentru planificarea rutelor și plățile electronice, respective infrastructură smart – stații, sisteme de ticketing etc. Aceste eforturi vor facilita călătoriile publice convenabile, ecologice și accesibile pentru toți cetățenii.

8. Gestionarea inteligentă a deșeurilor

Comunitățile urbane sunt obligate să implementeze sisteme avansate de gestionare a deșeurilor.  Senzorii de umplere în containerele de gunoi, analiza video, cântărirea automata a cantități de deșeuri, în general noile tehnologii, vor permite colectarea eficientă a deșeurilor și vor ajuta la reducerea costurilor de operare, vor promova reciclarea și gestionarea sustenabilă a deșeurilor.

9. Promovarea energiei regenerabile

Criza energetică la nivelul Uniunii Europene, generate de contextul geo-politic, starea post-pandemică și schimbările climatice, transformă problematica energiei regenerabile dintr-o prioritate într-o urgență. Orașele vor susține instalarea panourilor solare și a altor surse de energie regenerabilă în clădiri și infrastructură. Aceste investiții vor ajuta la reducerea amprentei de carbon a orașelor, la economisirea energiei și la promovarea unei surse de energie mai curate și durabile, generând în același tip reduceri substanțiale ale cheltuielilor bugetare.

10. Dezvoltarea economiei locale prin centre de inovare și startup-uri

Toate orașele din România au avut la baza dezvoltării teritoriale și demografice activități industriale și conexe industriei. Ultimii 30 de ani în care în totalitate au dispărut aceste entități, au lăsat un gol care trebuie umplut prin noi dezvoltări ale economiei locale.  Orașele se văd obligate să iasă di zona de confort administrativ și să gândească strategii proactive de creștere a economiilor locale, situație în care implicit cresc veniturile la buget și bunăstarea întregii comunități locale. Dezvoltarea de centre de inovare va crea un mediu propice pentru startup-uri și inovatori. Aceste centre vor facilita colaborarea între companii tehnologice, universități și autorități locale pentru a stimula creșterea economică, inovația și dezvoltarea tehnologică