AIoT viitorul comunităților inteligente

de | sept. 27, 2023 | Editorial, Resurse

AIoT, sau „Artificial Intelligence of Things”, reprezintă combinarea inteligenței artificiale (AI) cu Internetul Obiectelor (IoT). În esență, AIoT permite dispozitivelor IoT să folosească algoritmi AI pentru a lua decizii și a executa acțiuni fără o intervenție umană directă. Această combinație promite să aducă inovații majore și îmbunătățiri semnificative în eficiență și capacitatea de reacție a sistemelor conectate.

Pentru a înțelege mai bine acest concept, să ne aplecăm asupra ambelor sale componente:

Internetul Obiectelor (IoT) se referă la miliarde de dispozitive fizice din întreaga lume care sunt acum conectate la internet, colectând și distribuind date. Exemple tipice includ termostate inteligente, sonerii video, mașini conectate, mașini agricole, echipamente industriale și multe altele.

Inteligența Artificială (AI) se referă la simularea proceselor de gândire umană într-o mașină, mai ales prin intermediul sistemelor de calcul. Aceasta implică învățarea (abilitatea de a dobândi și aplica cunoștințe), raționamentul (abilitatea de a rezolva problemele prin deducție logică) și auto-corectarea.

Împreună, AI și IoT oferă cel puțin următoarele beneficii:

 • Analiză și Reacție în Timp Real. Algoritmii AI pot analiza datele colectate de senzori în timp real și pot răspunde imediat la anumite condiții. De exemplu, un sistem AIoT într-un depozit ar putea detecta o scădere bruscă a temperaturii și ar putea ajusta automat încălzirea pentru a preveni înghețul.
 • AIoT poate identifica modele în date și poate face recomandări pentru a optimiza performanța. De exemplu, un sistem de iluminat inteligent într-o clădire ar putea învăța când sunt ocupate anumite camere și să regleze automat iluminatul pentru a economisi energie.
 • Îmbunătățirea Prognozei. Prin analiza datelor istorice și a datelor în timp real, AIoT poate face previziuni mai precise. Asta este folositor în domenii precum agricultura, unde prognozarea condițiilor meteorologice sau a dăunătorilor poate ajuta la optimizarea producției.
 • Securitate Îmbunătățită. AI poate analiza datele pentru a detecta modele anormale sau activități suspecte, oferind astfel o securitate mai bună pentru dispozitivele și rețelele IoT.
 • Mai puțină intervenție umană. Cu AI, dispozitivele IoT pot opera autonom, ceea ce reduce necesitatea monitorizării și intervenției umane.
 • Decizii bazate pe informații și date din teren. Combinând capacitatea AI de a analiza date cu capacitatea IoT de a colecta date de la o multitudine de surse, organizațiile pot lua decizii bazate pe o perspectivă mai largă și mai informată.

Aplicațiile AIoT sunt nenumărate, variind de la case inteligente și orașe până la industrii, sănătate și agricultură. Pe măsură ce tehnologia continuă să evolueze, se așteaptă ca impactul AIoT să crească în multe domenii ale vieții noastre cotidiene.

În orașele viitorului, combinația dintre Inteligența Artificială (AI) și Internetul Obiectelor (IoT) va revoluționa modul în care trăim, lucrăm și interacționăm în mediile urbane. Această sinergie, cunoscută sub numele de AIoT, va fi motorul principal al dezvoltării orașelor inteligente.

 • Gestionarea traficului. Sistemele AIoT vor monitoriza și analiza în timp real fluxurile de trafic, optimizând semafoarele și sugerând rute alternative pentru a reduce aglomerația și a îmbunătăți calitatea aerului.
 • Energia și resursele. Clădirile inteligente vor utiliza AIoT pentru a monitoriza și ajusta consumul de energie, asigurând eficiența și reducerea costurilor. De asemenea, sistemele de gestionare a apei vor detecta scurgerile și vor optimiza distribuția pentru a reduce risipa.
 • Siguranță și securitate. Camerele de supraveghere echipate cu AIoT vor putea detecta comportamente suspecte sau anormale, alertând forțele de ordine în mod proactiv și contribuind la prevenirea infracțiunilor.
 • Sănătatea publică. AIoT va permite monitorizarea calității aerului și a altor factori de mediu, alertând oficialii și cetățenii despre posibilele pericole sau evenimente nefavorabile.
 • Gestionarea deșeurilor. Senzorii AIoT amplasați în coșurile de gunoi vor anunța departamentele de salubritate când acestea sunt pline, optimizând colectarea și reducând acumulările nedorite.
 • Interacțiunea oamenilor cu autoritățile pubice. Prin intermediul aplicațiilor și dispozitivelor conectate, locuitorii orașelor inteligente vor putea interacționa cu serviciile municipale, raporta probleme și primi informații în timp real.

În concluzie, AIoT va fi coloana vertebrală a orașelor inteligente, transformând spațiile urbane în medii mai sigure, mai eficiente și mai receptabile la nevoile și dorințele cetățenilor săi. Această transformare nu numai că va îmbunătăți calitatea vieții, dar va face, de asemenea, orașele mai durabile și mai rezistente în fața provocărilor viitorului.