Asfaltarea pe timp de iarna? O fi bine? O fi rău?

de | dec. 12, 2023 | News

Asfaltarea pe timp de iarnă, în condiții de ploaie și la temperaturi scăzute, poate duce la mai multe probleme:

  1. Aderență Redusă: Asfaltul fierbinte se răcește rapid în condiții de temperaturi scăzute și ploaie, ceea ce poate afecta aderența sa la suprafața drumului. Acest lucru poate duce la o aderență insuficientă și, în consecință, la o calitate slabă a lucrării de asfaltare.
  2. Compactare Ineficientă: Temperatura joacă un rol crucial în compactarea asfaltului. La temperaturi scăzute, asfaltul se întărește rapid, făcând compactarea dificilă și ineficientă. Acest lucru poate duce la o structură slabă și neuniformă a drumului.
  3. Durabilitate Redusă: Asfaltul care nu este compactat corespunzător sau care nu aderă bine la suprafață poate crăpa și se poate deteriora mai rapid, scurtând astfel durata de viață a drumului.
  4. Probleme de Drenaj: Ploaia poate interferează cu procesul de asfaltare, afectând nivelarea și drenajul corect al drumului. Acest lucru poate duce la acumularea apei și la potențiale probleme de drenaj în viitor.
  5. Riscuri de Siguranță: Calitatea slabă a drumului asfaltat în condiții nepotrivite poate crește riscurile pentru siguranța circulației, cum ar fi riscul de acvaplanare sau de deteriorare rapidă a suprafeței drumului.

Din aceste motive, majoritatea proiectelor de asfaltare sunt planificate și executate în condiții meteorologice mai favorabile, de obicei în sezoanele mai calde și uscate.