Smart City în România și în Europa. Topul orașelor smart la nivel european în perioada post-pandemică.

de | dec. 6, 2023 | Editorial, News

Post-pandemie, infrastructura Smart City din România a experimentat o creștere remarcabilă. Până în iunie 2022, s-au înregistrat 1001 inițiative Smart City în 144 de orașe, o creștere față de cele 860 de proiecte din iunie 2021. Din acestea, 470 erau complet finalizate. Cluj-Napoca se distinge cu cele mai multe proiecte Smart City, numărând 63, urmat de Iași cu 56 și București (nivelul primăriei generale) cu 54 de proiecte.

Cu toate aceste progrese, există provocări. Un raport din 2022 subliniază încetinirea avansului proiectelor Smart City din cauza lipsei de personal calificat în administrația publică. Aceasta limitează progresul spre implementarea de proiecte Smart City sustenabile, în ciuda disponibilității fondurilor.

În cadrul domeniilor Smart City, Smart Mobility conduce cu o creștere semnificativă la 322 de proiecte în 2022, urmat îndeaproape de Smart Governance cu 238 de proiecte și Smart Living cu 217 proiecte.

În ceea ce privește clasamentul orașelor europene din punct de vedere al dezvoltării Smart City în 2023, conform IMD Smart City Index, următoarele orașe sunt remarcabile:

  1. Zürich, Elveția: Conduce prin excelență în inovație tehnologică, transport public și sustenabilitatea mediului, cu un angajament puternic față de implicarea cetățenilor și utilizarea eficientă a datelor​​.
  2. Oslo, Norvegia: Se distinge prin concentrarea pe energie verde, soluții avansate de transport și parteneriate strategice cu companii tehnologice​​.
  3. Copenhaga, Danemarca: Pionier în energie regenerabilă și managementul deșeurilor, abordând o perspectivă centrată pe cetățeni și investind în infrastructura tehnologică​​.
  4. Lausanne, Elveția: Ascensiunea sa se datorează accentului pe educație, inovație în cercetare și sprijin guvernamental puternic în integrarea soluțiilor digitale​​.
  5. Londra, Marea Britanie: Continuă să exceleze în conectivitate digitală, tehnologie financiară și utilizarea datelor deschise, având o abordare holistică a dezvoltării orașului inteligent​​.
  6. Helsinki, Finlanda: Clasarea constantă se bazează pe platformele de date deschise, guvernare eficientă și colaborarea cu startup-uri tehnologice pentru inovație​​.
  7. Geneva, Elveția: Menține poziția prin investiții strategice în tehnologia sănătății, sustenabilitatea mediului și inovația în servicii financiare​​.
  8. Stockholm, Suedia: Rămâne influentă cu investiții în energie verde, transport inteligent și hub-uri de inovație care încurajează colaborarea între guvern, industrie și mediul academic​​.
  9. Hamburg, Germania: Dinamismul său este evident în managementul portuar inovator, concentrarea pe energie regenerabilă și integrarea tehnologiilor digitale în serviciile publice​​.
  10. Praga, Republica Cehă: Cu toate că a scăzut în clasament, punctele sale forte în inovație tehnologică, conservarea istorică combinată cu modernitatea și focusul pe crearea de cartiere inteligente o mențin ca un jucător esențial în peisajul orașelor inteligente​​.

Aceste orașe europene demonstrează un angajament puternic față de inovație, sustenabilitate și incluziune, fiind lideri în adoptarea și implementarea de soluții Smart City.