Mobilitate urbană – Transport alternativ

Considerăm că în actualul context al orașelor românești este absolut vital să se dezvolte transportul alternativ. Nu se poate reduce poluarea fără infrastructură pentru acest tip de deplasare, fără educație în rândul celor care utilizează bicicletele și mai nou trotinetele, precum și facilități publice și private care să susțină fenomenul.

În vederea obținerea unor progrese am identificat și am demarat câteva activități:

  1. Recensământul și harta bicicliștilor la nivel național. Fiecare autoritate locală are nevoie de date pentru a-și fundamenta planurile și investițiile. Pentru a pune pe agenda publică elemente și propuneri mult mai concrete decât simplul deziderat de a susține bicicliștii și transportul alternativ, am demarat acest proces continuu de inventariere a CERERII, A NEVOII de infrastructură și facilități. Fiecare formular completat on-line va traspune pe o hartă, date cu o valoare foarte mare pentru decidenții locali și mediul privat. Vom transmite update-uri cu informațiile obținute, iar fișierul va avea un regim de OPEN DATA, astfel încât autoritățile publice să-l acceseze în timp real, gratuit. La fel și mediul privat, ONG-uri, sau antreprenorii care se gândesc să lanseze o afacere care să deservească trasportul alternativ.
  2. Analiza cantitativă și calitativă a infrastructurii destinate transportului alternativ din fiecare oraș. Vom colecta date și vom sistematiza hărțile de infrastructură existentă, corelându-le cu nevoile care reies din recensământ. Concomitent automatizăm procesul de petiții online către autoritățile publice locale cu semnalarea disfuncționalităților existente.
  3. Propunem politici publice autorităților centrale și locale. Legi avem…dar mai e loc! Trebuie corelate proiectele de infrastructură rutieră cu ideea de acceabilizare pentru transportul alternativ. Modul în care este gândită mobilitatea urbană și chiar cea a zonelor metropolitane, trebuie să reflecte includerea în prioritățile de acțiune a transportului alternativ.
  4. Webinarii și prezentări de soluții de bune practici din România și din trăinătate în domeniul trasportului alternativ. Roata nu trebuie reinventată. Fiecare poveste de succes care poate fi implementată și în orașele noastre, trebuie analizată. La fel de important este și eșecul! Vom analiza și proiectele implementate care nu funcționează. Vom găsi răspunsuri și soluții, astfel încât să fie mai ușor pentru toată lumea să producă proiecte bune pentru comunitățile locale.
  5. Educație pentru siguranță – Cursuri și documentații online GRATUITE. Și utilizatori de biciclete/trotinete precum și restul lumii trebuie să cunoască prevederile legale, să învețe să utilizeze în siguranță infrastructura rutieră și nu numai.

Recensământul biciliștilor din România

Prin formularul on-line nu se colectează date cu caracter personal. Timpul necesar completării este de aproximativ unu-două minute. 

Formular online

Harta bicicliștilor